نتیجهى این مسیر چنین خواهد بود:
۱- تبیین و تعیین موضع بحثبه طور دقیق. ۲- تبیین قلمروهاى بحث در تاریخ این عصر. ۳- ترسیم اهداف و انگیزههاى بحث درباره تاریخ عصر غیبت کبرى .
ب) اهداف و رسالتبحثهاى تاریخى
دومین بخش را با تعیین اهداف تاریخنگارى قرآن کریم; شروع مىکنیم زیرا قرآن کریم، راهنما و هدایتگر ما در تمام مراحل و ابعاد زندگى باید باشد .
براى رسیدن یک پژوهشگر به مجموعهى اهدافى که قرآن کریم براى تاریخنگارى خود درنظر گرفته است، لازم است، دقتى ویژه در آیات تاریخى قرآن بنماید .
در حالى که حوادث و جریانات تاریخى که همراه با تحلیل و نتیجهگیرى مىباشد، در حدود ثلث مساحت آیات قرآن را فرا گرفته است، بسیار بجا است که به چند مجموعه از آیات قرآن در این زمینه مراجعه نماییم .
مجموعهى اول: آیاتى که مخاطبان قرآن به ویژه مخاطبان قصص قرآنى را ذکر نموده و طبقات گوناگونى را اشاره کرده است .این مخاطبان عبارتند از: عموم مردم، جهانیان، پرسشگران، شنوندگان، دانایان و کسانى که مىخواهند بدانند، یا کسانى که مىخواهند ایمان بیاورند، سپاسگزار باشند، یا بفهمند، یا تعقل کنند، یا یادآورى شوند، یا به یقین برسند، یا به یقین رسیده باشند، یا در حال برگشتبه خدا باشند، یا با فراست و زیرک باشند، یا دانا و بینا باشند .
مجموعهى دوم: آیاتى که مردم را به نظر و مطالعه و دقت در حال گذشتگان یا سیر در زمین یا عبرت گرفتن از سرگذشت دیگران دعوت مىنماید، که نشان دهندهى جهتگیرى قرآن به سمت تفکر و تحقیق و نتیجهگیرى مىباشد .
مجموعهى سوم: آیاتى که حوادث تاریخى را آیه خوانده باشد . آیه، نشانه است و آیههاى تاریخى گویا مطالبى است که چون آینه، حقایق را به خوبى نشان مىدهد یا کد مىدهد و انسان را به صاحب نشانه مىرساند .
مجموعهى چهارم: آیاتى که به طور صریح و روشن، اهداف تاریخنگارى و بیان قصص انبیاء و امتها را ذکر کرده باشد . مانند: آیهى 120 سورهى هود و آیهى 111 سورهى یوسف که در بیان حق دادن و موعظه و یادآورى و تقویت قلب (تثبیت فؤاد) و عبرت گرفتن خلاصه مىشوند .
بدین سان مىتوانیم مجموعهى اهدافى را که براى تاریخنگارى در قرآن کریم آمده است، در شش امر خلاصه مىکنیم:
۱- فراهم نمودن زمینهى تفکر و ایجاد انگیزه براى پرسش و تحقیق که انسان را به گونهاى بهتر و سریعتر به حقیقت مىرساند و عطش و نیاز انسان حقیقتجو را با رساندن او به حقایق تامین مىنماید.
۲- تاریخ نمایانگر تجربیات بسیار با ارزش گذشتگان است که در اختیار آیندگان قرار مىگیرد و خردمندان و افراد بینا و تیزبین و عاقبتاندیش و فهیم از این تجربیات توشه برمىدارند و تحولات آیندهى خود و جهان بشریت را مىبینند و مىسازند، و بر آنچه مىسازند آگاهى دارند، و با تحقیق و تفکر هم به یقین مىرسند و هم سپاسگزار مىشوند و راه صحیح و مسیر مطلوب براى بازگشتبه حق را پیدا مىکنند و طى مىنمایند.
۳- با تذکر و یادآورى حوادث تاریخى، حجاب غفلت و فراموشى دریده مىشود و انسان، موجودى هشیار و بیدار مىگردد، و به گونهاى مطلوب به سوى اهداف تعیین شده براى او حرکت مىکند و با این بیدارى از خاکریزهاى دشمن به خوبى عبور مىکند و تمام موانع سر راه خود را برمىدارد، و اجازه نمىدهد که کسى او را فریب دهد، یا تجربیات گرانبهاى دیگران را به قیمتى گرانتر تکرار کند.
۴- و در نهایت، آرامش و اطمینان خاطر و قوت قلب پیدا مىکند و با صبر و مقاومت و پایدارى و امیدوارى به سرنوشت روشن خود، مسیر صحیح زندگى را طى مىکند و از هیچ دشمنى و خطرى در هراس نخواهد بود.
۵- آیات الهى در تاریخ همچون آیات الهى در طبیعت، همیشه پرفروغ بوده و انسان را با دلایل متقن به علم نامحدود و قدرت لایزال الهى آشنا نموده و او را به خداى خود ربط مىدهد، تا وجود کوچک خود را در پرتو این وجود لایزال و نامحدود ببیند و هیچگاه خود را بى نیاز و مستقل و افسار گسیخته نبیند.
۶- مسیر حق، مسیرى روشن و پویا و تکاملبخش است که انسانهاى مؤمن، خود را به اهداف نهایىشان نزدیک مىبینند و هیچ گاه یاس و ناامیدى، آنان را از پا در نمىآورد . بلکه براى خود وجودى مستمر و ریشه دار در عمق تاریخ احساس مىکنند و با برنامهاى حساب شده و دقیق مىتوانند آیندهى روشنى براى خود ترسیم نمایند و رسیدن خود را به آن اهداف تضمین کنند .
نتیجه
بنابراین، بحثهاى تاریخى باید بحثهایى تحلیلى و مفید باشند، تا تمام اهداف یاد شده تامین گردد . صرف اطلاع از حوادث تاریخ، یا صرف رسیدن به یک تحلیل، به تنهایى براى انسان مفید فایده نخواهد بود یا لااقل، فایدهاى اندک خواهد داشت .
البته قرآن کریم در تاریخنگارى خود به قلمروهاى گوناگون و مقاطع مختلف حیات بشر پرداخته و براى خود، روشى ویژه و منحصر به فرد انتخاب کرده است، و انسان را از گم شدن در مسیرهاى انحرافى و پر پیچ و خم مباحث علمى تاریخى و غیر تاریخى برحذر نموده، و روش صحیح سلوک راه را در تاریخنگارى بیان کرده است .
در بحثهاى ویژهى تاریخ دوران غیبت کبرى نیز نباید از این اهداف و روش قرآنى فاصله بگیریم و تاریخ این دوران را براى محض اطلاع فرا نگیریم، بلکه براى رسیدن به مقاصدى مهم و هدفهایى بزرگ، به آشنایى با حوادث تاریخى این دوران و تحلیل صحیح این رویدادهاى تاریخى بپردازیم .
ج) قلمروهاى بحثهاى تاریخى عصر غیبت کبرى (ادامه در پست بعدی)
منبع/سایت منجی سبز